„Zły tłuszcz” można przekształcić w „dobry”

Maj 13th, 2011

Zwykłą, sprawiającą wiele problemów białą tkankę tłuszczową można przekształcić w brunatną tkankę tłuszczową, która pomaga pozbyć się nadmiaru kalorii – informuje pismo „Cell Metabolism”.

Zespół doktora Shenga Bi z Johns Hopkins University School of Medicine przekształcił na razie tkankę tłuszczową szczurów, jednak najprawdopodobniej będzie to możliwe także u ludzi – co byłoby zupełnie nowym sposobem leczenia otyłości.

Podczas eksperymentu badacze hamowali działanie wzmagającego apetyt białka NPY. Dzięki temu szczury – nawet żywione obfitującym w tłuszcze pokarmem – nie tylko mniej jadły i zaczęły chudnąć, ale w dodatku zmienił się skład ich tkanki tłuszczowej. Zamiast zwykłej, białej tkanki tłuszczowej, której „oponka” jest zmorą lubiących dobrze zjeść, powstała brunatna tkanka tłuszczowa.

U ludzi część nadmiaru przyjmowanych kalorii może być zamieniona na ciepło w procesach zachodzących w brunatnej tkance tłuszczowej. Jest ona zlokalizowana głównie na plecach (między łopatkami), wzdłuż kręgosłupa i w śródpiersiu, a jej barwa jest rezultatem wysokiego nasycenia mitochondrami bogatymi w cytochromy.

Zdaniem ekspertów pobudzanie organizmu do zastępowania białek tkanki tłuszczowej brunatną – na przykład przez jej wstrzykiwanie pod skórę – mogłoby być dobrym sposobem kontrolowania masy ciała i zapobiegania otyłości oraz chorobom z nią związanym, takim jak cukrzyca typu 2.

Źródło: PAP.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
 

Skomentuj