Wieprzowina nie jest OK

Styczeń 3rd, 2016

Do napisania tego wpisu skłoniła mnie lektura ostatniego numeru czasopisma Food Forum. Na stronach 12-13 opublikowana została reklama promującą wieprzowinę sfinansowana przez Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego.

wieprzowina

 

Oczywiście jak to w przypadku reklam bywa, możemy przeczytać jedynie o samych pozytywnych efektach spożywania wieprzowiny. Jeśli zajrzymy troszkę dalej to na stronie 101, został opublikowany raport WHO nt. czerwonego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych, z których wyłaniają się dwie kluczowe informacje:

  • mięso czerwone zostało zaliczone do potencjalnych ludzkich kancerogenów (grupa 2A)
  • przetworzone produkty mięsne zostało zaliczone za kancerogen grupy pierwszej

Jak widać wieprzowina nie jest tak bardzo OK, jak chcieliby tego jej producenci.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
 

Skomentuj