WHR

Listopad 26th, 2011

WHR (Waist-Hip Ratio) jest wskaźnikiem służącym do oceny rodzaju otyłości oraz rozmieszczenia tłuszczu podskórnego. Podobnie jak BMI bardzo łatwo go obliczyć, a uzyskane wyniki dobrze korelują z zaburzeniami sprzyjającymi rozwojowi niektórych chorób. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak obliczyć WHR.

 
 

Obliczanie WHR

WHR obliczamy poprzez podzielenie obwodu talii (cm) przez obwód bioder (cm), zgodnie ze wzorem:

Przykład
Mężczyzna z obwodem talii 100 cm i obwodem bioder wynoszącym 90 cm.
WHR = 100/90
WHR = 1,1

Możesz również skorzystać z kalkulatora znajdującego się w menu po prawej stronie.

 Interpretacja wyników

androidalny typ jabłko ginoidalny typ gruszka
Mężczyźni WHR >1 WHR <1
Kobiety WHR >0,8 WHR <0,8

Wartość wskaźnika WHR pozwala na wyróżnienie dwóch podstawowych typów otłuszczenia i otyłości: androidalnej (centralnej, typu jabłko) oraz ginoidalnej (pośladkowo-udowej, typu gruszka).  Udowodniono, że otyłość typu jabłko, w której istnieje spore nagromadzenie tłuszczu w okolicach jamy brzusznej związana jest z wieloma zaburzeniami jak np. choroba niedokrwienna serca, cukrzyca typu 2, udar mózgu czy nadciśnienie tętnicze.

Z tego powodu otyłość brzuszna (obwód talii u mężczyzn powyżej 94 cm i u kobiet powyżej 80 cm) jest jednym z kryteriów przy rozpoznawaniu zespołu metabolicznego.

WHR jako wskaźnik atrakcyjności

Zdaniem niektórych psychologów ewolucyjnych WHR może być wskaźnikiem atrakcyjności fizycznej kobiet w oczach mężczyzn. W naszej kulturze kobiety z WHR 0,7 postrzegane są jako najbardziej atrakcyjne. Ponadto udowodniono, że kobiety z WHR 0,7 mają optymalny poziom estrogenów i są mniej podatne na poważne choroby takie jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy nowotwór jajników.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
 

Skomentuj