Porównanie: ryż biały vs. ryż brązowy

Wrzesień 14th, 2011

Popularny jest pogląd głoszący wyższość ryżu brązowego nad białym. Czytając ten artykuł dowiesz się, jakie są różnice pomiędzy ryżem białym a brązowym i czy rzeczywiście warto wybierać ryż brązowy.
 
 
 
 
 

Różnice fizyczne

Ziarno zbóż składa się z trzech części:

  • zarodka, będącego bogatym źródłem białka, witamin i składników mineralnych
  • bielma, które dzieli się na bielmo środkowe i zewnętrzną warstwę komórek aleuronowych. Komórki bielma zawierają skrobię. Warstwa komórek aleuronowych w praktyce zaliczana jest do łuski i większa jej część w czasie przemiału wchodzi w skład otrąb. Składa się ona z białek, tłuszczów, składników mineralnych oraz witamin
  • łuski, zbudowanej z cienkich błonek, która tworzy okrywę nasienną i owocową. Źródło błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.

Biały ryż uzyskuje się poprzez usunięcie najbardziej zewnętrznej warstwy i pozostawienie jedynie bielma, które jest największą częścią ziarna, lecz najmniej wartościową.

Różnice żywieniowe 

Z białego ryżu zostały usunięte części, będące źródłem wielu cennych składników, co przekłada się na wartość odżywczą tego produktu.

Porównując biały i brązowy ryż trzeba stwierdzić, że brązowy ryż jest dużo lepszym źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych (sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i manganu) oraz witamin (witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, folianów). Ponadto posiada niższy indeks glikemiczny, jest wolno trawiony przez co daje uczucie sytości przez dłuższy czas.

Pozostałe różnice

Brązowy ryż wymaga nieco dłuższego gotowania.

Skoro brązowy ryż ma dużą wartość odżywczą to z czego wynika popularność białego ryżu?

Wydaje się, że decydują przede wszystkim względy ekonomiczne. Biały ryż ma dłuższy okres przydatności do spożycia przez co dłużej może leżeć na półce sklepowej czy w domu. Z tego też powodu biały ryż jest tańszy.

Jeśli chodzi o produkty zbożowe to warto zapamiętać jedną zasadę: produkty pełnoziarniste są lepsze od produktów przetworzonych.

Jeśli więc chcesz się zdrowo odżywiać i dostarczać swojego organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych to wybór może być tylko jeden: brązowy ryż.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
 

2 odpowiedzi ↓

  1. yarosh napisał(a):

    ryż biały to nie jest żaden produkt przetworzony, tylko oczyszczony. I jest lepszy od ryżu pełnoziarnistego bo szybciej i łatwiej się trawi. A błonnik i mikroelementy można uzupełnić jakimś dodatkiem, np suszone daktyle.

  2. Patrycja napisał(a):

    Ryż brązowy może i bogaty w minerały, ale zawiera też szkodliwe fityniany(substancje antyodżywcze). Tworzą one z minerałami(wapń, magnez, żelazo) nieprzyswajalne sole, więc ogólnie nie ma się co nim zachwycać. Z tego co pamiętam wpływa też źle na wchłanianie niacyny. Biały kwasu fitynowego ma o wiele mniej i nie zaburza tak przyswajalności.

Skomentuj