Orzechy włoskie obniżają ryzyko raka piersi

Wrzesień 6th, 2011

Wyniki badań przeprowadzonych na myszach, opublikowane w Nutrition and Cancer sugerują, że spożywanie orzechów włoskich może obniżyć ryzyko raka sutka.

 
 
 
 
 

Wcześniejsze badania na myszach wykazały, że spożywanie orzechów włoskich, które zawierają cenne dla zdrowia składniki, jak np. kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwutleniacze i sterole roślinne (należące do steroidów), spowalnia wzrost raka sutka.

Teraz naukowcy z Uniwersytetu Marshalla w Huntington (Zachodnia Wirginia) pod kierunkiem dr Elaine Hardman sprawdzali, czy w podobny sposób można w ogóle zmniejszać ryzyko zachowania na ten nowotwór. Doświadczenia prowadzono na myszach, które przez całe życie były na diecie wzbogaconej w umiarkowane ilości orzechów włoskich (odpowiednik 55-60 gram dziennie w diecie człowieka). Co więcej, orzechy znalazły się w pożywieniu myszy już w okresie płodowym i po przyjściu na świat, gdyż były dodawane do karmy ich ciężarnych oraz karmiących matek. Uzyskane wyniki porównywano z grupą gryzoni hodowanych na typowej diecie.

Okazało się, że zwierzęta, które przez całe życie otrzymywały w pokarmie orzechy co najmniej o połowę rzadziej chorowały na raka sutka niż myszy karmione w tradycyjny sposób. W dodatku, jeśli guzy już się pojawiły, to ich rozmiary i liczebność były znacznie mniejsze.

Przeciwnowotworowe działanie orzechów włoskich nie jest związane jedynie z obecnością w nich kwasów omega-3. Ważne znaczenie ma również zawartość witaminy E.

Źródło: PAP.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
 

Skomentuj