Niedożywienie szpitalne – problem wreszcie zrozumiany?

Październik 8th, 2011

Podczas międzynarodowej konferencji Przeciw niedożywieniu chorych poinformowano, że Polska wreszcie dołączyła do krajów, w których istnieje obowiązek oceny stanu odżywienia pacjentów. Problem niedożywienia szpitalnego przez lata był marginalizowany przez środowiska medyczne, co miało wpływ na niską jakość leczenia pacjentów.

 
 

Przed dwoma tygodniami ministerstwo zdrowia wydało rozporządzenie, które zmusza do oceny stanu odżywienia wszystkie osoby przebywające w szpitalach, zakładach długoterminowej opieki zdrowotnej, domach opieki społecznej oraz osoby zagrożone, ale nie przebywające w zakładach ochrony zdrowia.

— dr Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego

Z tego obowiązku zwolnione będą jedynie oddziały ratunkowe. Podobny przepis obowiązuje tylko w Danii, Szwecji, Belgii i Wielkiej Brytanii. W polskich placówkach medycznych zmusza on do utworzenia zespołów oceniających i monitorujących stan odżywienia chorych, w skład których wchodzą: lekarz, farmaceuta, pielęgniarka i dietetyk.

Z przedstawionych przez Pierra Singera, prezesa Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) danych wynika, że co czwarty pacjent przyjmowany do szpitala w krajach UE wykazuje objawy niedożywienia. Jeszcze gorzej jest w domach opieki społecznej i opieki długoterminowej, gdzie niedożywienie stwierdzono u co trzeciego pensjonariusza.

W ocenie dr Kłęka, w Polsce od 30 do 50 proc. chorych przyjmowanych do szpitala jest niedożywionych. U kolejnych 30 proc. pacjentów niedożywienie pogłębia się podczas pobytu w szpitalu.

Dr Kłęk przekonuje, że z amerykańskich wyliczeń wynika, że po operacji koszty leczenia niedożywionego pacjenta są średnio o 5 tys. USD większe.

Trzeba mieć nadzieję, że problem niedożywienia zostanie w końcu zrozumiany przez środowiska medyczne, bo dotychczas był on całkowicie marginalizowany, co obrazuje wykres.


 

W przypadku 38% pacjentów w ogóle nie oceniano stanu odżywienia pacjentów. Ponadto w przypadku 33% ważono pacjenta, jednak na podstawie tego wskaźnika nie można ocenić stanu odżywienia. Tak więc statystyki są przerażające – u 71% pacjentów nie dokonano żadnej oceny stanu odżywienia.

Źródło: PAP.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
 

Skomentuj