Cztery powody by pić mleko

Wrzesień 4th, 2011

Mleko jest pełnowartościowym produktem żywnościowym, zawierającym około 100 składników odgrywających ważną rolę w organizmie człowieka. Wydaje się, że mleko w Polsce jest wciąż produktem niedocenianym, gdyż jego spożycie wynosi tylko 189 litrów na osobę, podczas gdy statystycznie spożycie mleka na osobę w całej Unii Europejskiej wynosi ok. 370 litrów rocznie. W artykule przedstawiono cztery powody, dla których warto pić mleko.
 
 

Dlaczego warto pić mleko?

1. Pomaga utrzymać odpowiednią wagę

Badania obserwacyjne wskazują, że ludzie, którzy spożywają więcej produktów mlecznych ważą mniej i mają mniej tkanki tłuszczowej. Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition w 2009 roku sugerują, że mleko zaspokaja głód lepiej niż inne napoje prawdopodobnie ze względu na białko. W tych badaniach ludzie, którzy pili odtłuszczone mleko czuli się bardziej nasyceni i na następny posiłek spożywali mniej, niż ci, którzy pili napój owocowy. Warto wybierać mleko odtłuszczone zamiast mleka pełnego, które może zawierać aż 8 g tłuszczu w porcji.

2. Buduje kości

Tylko jedna szklanka mleka pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania na wapń, który jest podstawowym materiał budulcowym kości i zębów. Aby uzyskać taką samą ilość wapnia z innych pokarmów trzeba by zjeść np. 7 filiżanek brokułów (0,65 kg). Wapń odgrywa kluczową rolę w dzieciństwie i młodości, kiedy dominują procesy budowy kości. Im więcej wapnia zostanie wbudowane w tym okresie tym większa będzie tzw. szczytowa masa kostna. To ważne, ponieważ im większa szczytowa masa kostna tym wolniejszy proces utraty wapnia z kości w wieku starszym.

3. Jest źródłem witaminy D

Witamina D ważna jest nie tylko do prawidłowego wchłaniania wapnia, ale także może poprawiać odporność, zmniejszyć ryzyko występowania niektórych nowotworów, cukrzycy i stwardnienia rozsianego oraz korzystnie wpływać na ciśnienie tętnicze krwi. Witamina D powstaje w skórze pod wpływem działania słońca, dlatego tak ważne staje się spożywanie produktów zawierających witaminę D w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest mniejsza ilość słońca.

4. Pomaga utrzymać mocne mięśnie

Jedna szklanka mleka pokrywa 16% dziennego zapotrzebowania na białko, które jest niezbędne do budowy mięśni. Białko zawarte w mleku jest pełnowartościowe, czyli dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów, których ustrój nie jest w stanie sam wytworzyć.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
 

Skomentuj